Egyptin lomamatka 2008

- Hurghada -
- Loppusanat -

Matkakertomus / matkapäiväkirja eräästä lomareissusta vieraaseen maahan.

Lopuksi:

Tämä matkakertomus tai matkapäiväkirja perustuu omakohtaisiin kokemuksiin ja on kirjoitettu omien lomamatkalla tehtyjen muistiinpanojen ja muistikuvien pohjalta. Jos tässä tekstissä on jotain asiavirheitä, niin joko muistan väärin tai sitten olen käsittänyt jotain väärin. Emme ole perehtyneet maan kulttuuriin yhtään syvällisemmin, vaan olimme turisteina muiden kaltaistemme joukossa. Mikäli tässä on jotain aivan kauheasti pielessä, niin asiasta voi lähettää minulle sähköpostia.

Egyptin valitseminen lomakohteeksi oli sattumaa jollain tasolla, tosin kuuluisat nähtävyydet vaikuttivat kovasti asiaan. Mitään pakkoa minulla ei ole mennä minnekään, eikä sen suhteen isompia himoja käydä jossain tietyssä paikassa vuodesta toiseen. Vatsatautia emme kumpikaan Egyptissä saaneet, tosin ainakin oma vatsa kipristeli välillä, mutta sitä se tekee myös muissa maissa käydessäni. Käsidesiä käytimme ahkerasti, varsinkin rahojen käsittelyn jälkeen.

Kauppiaat olivat (yli)aktiivisia, mutta silti ihan asiallisia ja ystävällisiä. Hurghada oli kaupunkina mielestäni siisti, kuten myös hotellimme ranta-alueineen. Roskia toki näkyi kaupungilla, mutta käykääpä katsomassa Espan puisto kesällä maanantaiaamuna, niin osaatte suhteuttaa asioita. Hotellissa kaikki toimi niin kuin piti ja henkilökunta oli ystävällistä. Hotellihuoneessa oli kaikki tarvittava; pyyhkeet, hiustenkuivaaja, shampoot, saippua, tallelokero, televisio, ilmastointi ja hirmuhintainen minibaari. Pyyhkeitä ei saanut viedä altaille, joten allaspyyhkeet piti vaihtaa pyyhekorteilla. Kuskasimme huoneeseen omia syötäviä ja juotavia, eikä niihin kukaan puuttunut, vaikka turvatarkastajat avasivat laukkumme joka kerta sisälle tullessa. Hotellissa oli myös muutama myymälä. Supermarkettia hotellissa ei ollut, mutta yhdestä kaupasta sai jotain pikkupurtavaa, kuten sipsejä ja karamelleja.

Paikkana Hurghada oli kohtuullisen edullinen, tosin ruokien ja juomien hinnat vaihtelivat aivan älyttömästi. Tekstiin olen laittanut meidän kahden hengen ruokailujen hinnat, jotka siis ovat lähinnä lounaiden hintoja. Söimme yleensä vain kerran päivässä ulkona, joskus iltapäivän tunneilla. Tukeva iltasyöminen kun ei oikein kuulu meidän elämänrytmiin. Ruoat olivat mielestämme hyviä, siis tavallisia lomakohteiden sapuskoja.

Egyptistä jäi mieleen monet erittäin puheliaat ja sinnikkäät kauppiaat, jotka tulivat juttelemaan kanssamme kadulla. Myös heidän tapa tarjota juotavaa jäi mieleen sekä kertoa omasta perheestä ja suvusta. Ilmat olivat myös todella hyvät lomaa ajatellen. Lisäksi mieleen jäi aivan poskettoman korkeat lähtöhinnat tuotteille, toisinaan aivan uskomattomat! Välillä oikea myyntihinta oli jotain 10 – 20 prosentin luokkaa alkuperäisestä pyynnistä. Taksit myös halusivat maksattaa autonsa kertakyydillä, mutta niistäkin sai tinkimällä hinnat alas. Tippejä annettiin ruokailussa, hotellisiivoojalle ja laukkupojalle. Maksullisissa vessoissa emme käyneet kuin Kairon paluumatkalla puolimatkan pysähdyspaikalla, joka maksoi 1 punnan. Ravintoloissa oli mielestämme ihan asialliset vessat, tosin vessapaperia kannattaa varata itse mukaan.

En listaile sen enempiä hintoja, koska ne ovat esillä tekstissäni. Reissu itsessään ei ollut halpa, johtuen kalliista hotellista ja Kairon retkestä, joka oli täysin jokaisen euron arvoinen. Joku miettii kuitenkin sitä, että miten paljon rahaa meni elämiseen? Tein laskelmia ja meillä kahdella aikuisella meni viikon aikana paikanpäällä syömisiin, juomisiin, tuliaisiin ja takseilla ajamiseen (3 kertaa) yhteensä 345 euroa, mikä on mielestäni todella vähän. Olin varautunut huomattavasti isompaan kulunkiin. Tuon lisäksi oppailta ostetut postikortit, kaupunkiretki ja katamaraaniajelu toivat lisähintaa 86 euroa. Kun tuohon summaa vielä auton pysäköinnin ja köh, lääkkeeksi lentokentältä ostetun konjamiiniputelin, (yht. 54 euroa), päästään 485 euron menoerään. Ei paha, ainakaan omasta mielestäni. Toki rahaa saa menemään vähemmänkin, mutta myös enemmän. Tämä oli vain meidän oman reissun kululaskelma.

Voisimme lähteä uudelleenkin Egyptiin, mutta mielellään eri kohteeseen näkemään taas jotain uutta. Hurghadaa voi kyllä suositella niille, joille aurinko on se pääjuttu, sillä sitä siellä piisaa. Alkoholin tarjonta on vähän rajoittunutta, joten pahimpien känniörvelöiden kannattaa suunnata jonnekin muualle. Kairo on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos Egyptiin lähtee. Matkan ehdottomasti parasta antia olivat pyramidit ja sfinksi, sekä Kairon uskomaton liikennehärdelli.


Hyviä lomareissuja teille kaikille!


Rauno Vääräniemi

- edellinen päivä - etusivulle -