Bulgarian lomamatka kesäkuussa 2006

- Kultahietikko - Varna - Albena -
- Loppusanat -

Matkakertomus / matkapäiväkirja eräästä kesälomareissusta vieraaseen maahan.

Lopuksi:
Tämä matkakertomus tai matkapäiväkirja perustuu omakohtaisiin kokemuksiin ja on kirjoitettu omien lomamatkalla tehtyjen muistiinpanojen ja muistikuvien pohjalta. Jos tässä tekstissä on jotain asiavirheitä, niin joko muistan väärin tai sitten olen käsittänyt jotain väärin. Paikkojen, kuten ravintoloiden nimiä en muista kaikkia. Hintoja tuli kirjattua jonkin verran, kuten edellä olevasta tekstistä käy ilmi. Emme ole perehtyneet maan kulttuuriin yhtään syvällisemmin, vaan olimme turisteina muiden kaltaistemme joukossa. Mikäli tässä on jotain aivan kauheasti pielessä, niin asiasta voi lähettää minulle sähköpostia.

Matka Bulgariaan oli meidän toinen, mutta todennäköisesti ei vieläkään se viimeinen. Ihmiset olivat tälläkin reissulla erittäin ystävällisiä, emmekä onneksi törmänneet varkaisiin. Myöskään kukaan ei sairastunut tai loukannut itseään millään tapaa. Minä itse olin vähän kipeä mennessä, mutta juuri matkaa ennen iskenyt flunssa parani Kultahietikolla. Kulttuuria emme harrastaneet vieläkään, joten museoista, kirkoista tms. en tiedä mitään. Meidän perheestä 2/3 osaa nauttii shoppailemisesta ja minä viimeisen kolmanneksen omaavana löhöämisestä, toisten tekemistä edullisista aterioista ja kohtuuhintaisista virvokkeista.

Mihin Bulgariassa kannattaa mennä? Tuokin on aika suhteellista. Albena vaikuttaa rauhalliselta paikalta, jossa voi ajella perhepyörillä ja istua vossikan kyydissä. Se on todella vehreä paikka. Kultahietikko on mäkinen ja siellä on paljon portaita. Metsää ja vihreyttä lähdes Albenan malliin. Menoa ja ostosmahdollisuuksia Albenaa enemmän. Varnan läheisyys on plussaa. Sunny Beach on kaikista noista ”amerikkalaisin”, mikäli tällainen ilmaisu sallitaan. Isoja yökerhoja, huomattavan laajat shoppailumahdollisuudet ja jotenkin säpinää enemmän mitä Kultahietikolla. Sunny Beach on Albenan tapaan tasaista maastoa ja siellä on myös polkupyöriä, sähkömopoja ja -autoja. Se on noita kahta edellistä paikkaa karumpi, jos puut ja vehreys laitetaan mittapuuksi. Hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta se tuskin on ensimmäinen kriteeri paikkaa valitessa. Vaikka me emme juurikaan biletä, mahdollinen kolmas reissu tehdään jälleen Sunny Beachille, se vaan kolahti noista kaikista parhaiten.

Rahankäyttö tai paremmin ilmaistuna kulutukseen varattava määrä on matkakeskusteluissa esillä tämän tästäkin. Jokainen kuluttaa rahaa omaan tahtiin, eikä mitään oikeata määrää ole edes olemassa. Omakohtaisesti voin kertoa sen, että minulla meni viikon Kultahietikon matkalla rahaa noin 350 euroa (kesäkuu 2006). Tuolla summalla kustansin meidän kolmihenkisen perheen ulkona syömiset yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Ostoksia en paljoa tehnyt, arvioisin tuomisiin juomineen ja röökeineen menneen n. 65 euroa. Muu meni ruokailuun, virvokkeisiin ja kulkemiseen. Olin kyllä varautunut todella paljon suurempaan rahankulutukseen, mutta hyvä näin. Pojalla oli omat rahat, joten hänellekään ei tarvinnut antaa matkalla rahaa. Jos ajattelee oman kokemuksen varjolla yhden henkilön kulutusta, niin tuolla 350 eurolla siellä pitäisi jo pystyä bilettämäänkin jonkin verran. Rahaa saa kyllä menemään paljonkin, siitä on elävä esimerkki ihan lähipiirissä.

Vielä lopuksi jotain hintoja, joita bongailimme reissullamme. Muistakaa myöhemmin tätä lukiessa, että hinnat ovat kesäkuulta 2006. Vuoden päästä hinnat voivat olla jo jotain aivan muuta. Kaikki ilmoitetut hinnat ovat Bulgarian levoja (BGN). Hintojen oikeellisuudesta en ota mitään vastuuta, ne kun muuttuvat ja voivat olla kahdessa vierekkäisessä myyntipaikassa aivan erit.


Taksi Varna – Kultahietikko 20,00
Bussi Kultahietikko – Varna 1,80
Bussi Kultahietikko – Albena 2,50
Tilataksi kuudelle Albena – Kultahietikko 30,00

0,5 l olut ravintolassa 2,50 - 3,00 (tuontioluet kalliimpia)
0,5 l olutpullo kaupassa 1,29 –
0,5 l olutpullo Varnan kioskissa 0,90
0,5 l limu ravintolassa 2,50 –
0,5 l limu kaupassa 1,45
1,25 l limu kaupassa 2,25

Drinkit cocktailbaarissa 6,00 – (Happy hourin aikaan niitä saa 2 yhden hinnalla. Jossain oli tosin kyltti, että kaikki drinkit tiettynä aikana 4,00)
Alkoholittomat drinkit 5,00 –

Tuontiwiskit litran pullo n. 40,00
Paikalliset wiskit 0,7 litraa 9,00 – 14,00
Pliska brandy 0,7 litraa 13,00 –
Paikalliset viinit 0,7 litraa 2,49 –
Bacardi breezer kaupassa 4,00

Lippikset 5,00 –
T-paidat 5,00 –
Parturi Kultahietikolla 15,00
Hopea Varnan hopealiikkeissä 4,00 levaa / gramma
Farkut Varnassa 9,90 –
Farkut Kultahietikolla 35,00 –
Pyyhkeet Varnassa 4,00 –
Pyyhkeet Kultahietikolla 8,00 –

Pizzapala + olut 3,50
Pizzapala + Coca Cola 4,00
Aamiainen hotelli Ermassa 5,00 ja lapset 3,00

Hotelli Erman aurinkotuoli 5,00
Aurinkotuoli uimarannalla 6,00
Internet hotelli Ermassa 1,50 / 15 min.
Vessamaksu 0,50
Pehmis 1,00
Pannukakut kioskissa 1,00 sokerilla ja 2,00 täytteelläRauno Vääräniemi

Kultahietikon kuva-albumi
- edellinen päivä - etusivulle -