Tunisian lomamatka 2008

- Sousse -
- Loppusanat -

Matkakertomus / matkapäiväkirja eräästä lomareissusta vieraaseen maahan.

Lopuksi

Tämä matkakertomus / matkapäiväkirja perustuu omakohtaisiin kokemuksiin ja on kirjoitettu omien lomamatkalla tehtyjen muistiinpanojen ja muistikuvien pohjalta. Jos tässä tekstissä on jotain asiavirheitä, niin joko muistan väärin tai sitten olen käsittänyt jotain väärin. Emme ole perehtyneet maan kulttuuriin yhtään syvällisemmin, vaan olimme turisteina muiden kaltaistemme joukossa. Mikäli tässä on jotain aivan kauheasti pielessä, niin asiasta voi lähettää minulle sähköpostia.

Tunisian valitseminen lomakohteeksi oli sattumaa jollain tasolla, joskin kohteen läheisyys ja edullinen hintataso vaikuttivat asiaan. Mitään pakkoa minulla ei ole mennä minnekään, eikä sen suhteen isompia himoja käydä jossain tietyssä paikassa vuodesta toiseen.

Kauppiaat olivat aktiivisia, mutta omasta mielestä kuitenkin aika siedettäviä. Soussessa oli myös kohtalaisen paljon kiinteähintaisia kauppoja. Niihin voi mennä ostelemaan, ellei tinkiminen kiinnosta tai ei ole hajuakaan mikä jonkun tuotteen arvo on. Sousse on myös paikallisten kaupunki, eli paikallista väestöä on liikkeellä todella paljon. Iltaisin he kävelevät pitkin rantakatua ja kansoittavat kahviloita ihan kiitettävästi. Hotellimme oli mainiolla paikalla ja merinäköalalla varustettu huone hyvällä paikalla, vaikka siinä siivessä ei ollutkaan hissiä. Henkilökunta oli todella ystävällistä ja palvelualtista. Kerran jäivät uudet pyyhkeet toimittamatta huoneen siivouksen yhteydessä ja se puute korjattiin todella nopeasti. Rahaa saattoi vaihtaa hotellissa myös tuloyönä, mitä pidin isona plussana.

Paikkana Sousse oli kohtuullisen edullinen, mitä nyt ruokailu tuntui välillä olevan himpun ylihintaista. Joissain ruokailuissa meiltä otettiin kylmästi ylihintaa, mutta en jaksanut alkaa nipottaa niistä, sillä sen merkitys meille oli melko vähäistä. Ruoat olivat pääsääntöisesti hyviä, mitä nyt olut maistui välillä omituiselta ja yksi pizza muistutti enemmän sitä kuuluisaa kengänpohjaa kuin se kengänpohja itse. Taksikyydit olivat halpoja ja kaupasta ostettavat elintarvikkeet todella edullisia. Kaljatölkit olivat pieniä, mutta hinnaltaan nekin olivat halpoja, kuka nyt kaljaa tykkää juoda.

Soussesta jäi päällimmäisenä mieleen paikallisten ihmisten läsnäolo, eli ei tuntenut koko aikaa olevansa jossain ”turistihelvetissä”. Ihmiset olivat ystävällisiä, pois lukien se yksi Fuck You huutelija, mutta hänellä saattoi olla jotain muitakin ongelmia, tiedä häntä. Kaikenlaisia kaupustelijoita oli välillä paljon, mutta uskoivat kyllä kun kieltäytyi, pois lukien se nerokas Cokismies, joka tälläsi pullot suoraan kouriimme. Hotellimme vieressä oleva ranta oli upea ja sen elämää tuli seurattua paljon, vaikka en itse rannalla käynytkään. Liikenne Soussessa oli aika vilkasta ja tien ylittäminen välillä melkoista loikkimista autojen seassa. Autot kyllä antoivat tilaa jalankulkijoille, jos liikenteen sekaan uskalsi vain mennä.

En listaile enää tähän loppuun hintoja, sillä se olisi vain aikaisemman toistoa. Tekstissä on mukana jotain hintoja, joihin matkan varrella törmättiin. Niiden kohdalla tulee muistaa, että ne muuttuvat ja elävät jatkuvasti, mutta antavat toki jotain suuntia matkaa suunnittelevalle. Minulla ja 13 vuotiaalla pojallani meni paikanpäällä rahaa elämiseen ja tuliaisiin viikossa 340 euroa. Loppurahat saa kätevästi vaihdettua takaisin euroiksi lentokentällä, tosin vähän huonommalla kurssilla, mutta saa silti. Kokonaiskulut retkineen, kotimaan pysäköinteineen, kotimaan tax-free ostoksineen ja lentokoneostoksineen olivat n. 550 euroa.

Periaatteessa Tunisiaan voisi mennä uudelleenkin, mutta ehdottomasti johonkin toiseen paikkaan näkemään taas jotain uutta. Mitään traumoja ei matkasta jäänyt ja monien parjaavat puheet maasta sekä siellä asuvista ihmisistä on nyt todettu itse vain turhaksi pölinäksi. Tunisian matkamme oli täysin onnistunut lomareissu sekä minun, että myös poikani mielestä! (Kirjoitan tässä toki vain omat mielipiteemme, joten en ota kantaa joidenkin toisten negatiivisiin kokemuksiin maasta.)

Hyviä lomareissuja teille kaikille!


- edellinen päivä - etusivulle -


© Rauno Vääräniemi