Tunisian lomamatka 2008

- Sousse -
- 7. päivä -

Matkakertomus / matkapäiväkirja eräästä lomareissusta vieraaseen maahan.

Perjantai 6.6.2008

Avasin silmäluomeni 5:54, eli muutamaa minuuttia ennen kännykän herätyskellon soittoa. Lämpötila tuohon aikaan oli vaatimattomat 19 astetta. Taivaalla ei ollut pilviä, joten oletin päivästä tulevan lämpimän. Tänä aamuna ei auttanut viivytellä, vaan singahdimme aamiaiselle tasan 6:30, jolloin aamiaista alettiin tarjota. Paikalla oli jo odottelemassa reissuun mukaan lähtevä suomalaispariskunta. Aikaa aamiaiselle oli ihan sopivasti, sillä bussi olisi aikataulun mukaan hotellimme luona 6:50.


Tietulliasema
Tietulliasema

Bussi tuli vähän myöhässä, mutta eipä tuo meitä haitannut. Autona oli tällä kertaa aivan uusi 28 paikkainen pienoislinja-auto. Mukaan matkaan lähti yhteensä 11 henkilöä, joka oli yhden yli minimimäärän, että retkeä olisi edes järjestetty. Matka sujui hyvin uudessa ilmastoidussa autossa ja tilaa oli taatusti riittävästi jokaiselle. Tunisiassa oli käytössä tietullit, jotka myös bussi joutui maksamaan.


Sidi Bou Said taiteilijakylä
Sidi Bou Said taiteilijakylä

Ensimmäinen pysähdyskohteemme oli erittäin kuvauksellinen Sidi Bou Said taiteilijakylä. Matka sinne kesti noin kaksi tuntia. Pääsimme tällä pienellä linja-autolla ihan perille saakka, kun isommat autot olisi kuulemma pitänyt jättää noin kilometrin päähän.

Teimme kylässä pienen kävelylenkin, katsellen sen kauniita rakennuksia ja upeita kapeilta kujilta avautuvia merinäköaloja. Lisäksi maistelimme siellä oppaan mainostamia erinomaisia ja taatusti tuoreita munkkeja 0,4 dinaarin hintaan. Kävimme kylässä myös yhdessä taidegalleriassa, mutta se oli ainakin omalta kohdalta hyvin nopeasti nähty. Kylässä oli myös pakolliset krääsäkauppiaat, mutta en edes katsonut mitä heillä olisi ollut tarjottavaa. Myös kahvilassa olisi ollut mahdollisuus istuskella, mutta sekin jäi väliin tällä kertaa.


Näkymä Byrsan kukkulalta
Näkymä Byrsan kukkulalta

Seuraava pysähdyskohteemme oli historiallinen Byrsan kukkula, jonne Karthago aikoinaan perustettiin. Historiasta kiinnostuneet voivat lukea aiheesta enemmän muualta, keskityn tässä vain omiin matkakokemuksiin. Siellä piti lunastaa portilla yhden dinaarin arvoinen kuvauslupa.

Kukkulalta oli oikein mahtavat näkymät ympäriinsä ja se oli vielä tuolloin aamupäivällä rauhallinen paikka. Meidän lisäksi paikalla ei ollut muita linja-autoja, vaan ihan satunnaisia turisteja. Kukkulalla oli ulkona kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää ammoisilta historian ajoilta. Ainoastaan sinnekin pesiytyneet krääsäkauppiaat vähän latistivat tuota historiallista tunnelmaa.


Karthago-museo
Karthago-museo

Kukkulalla oli myös pienehkö Karthago-museo, jossa oli nähtävää kahdessa kerroksessa. Museo oli erittäin valoisa ja suhteellisen väljä paikka. Tulihan sekin käveltyä läpi, vaikka en mikään himo museoissa ravaaja olekaan ja historian tuntemukseni on aika onnettomalla tasolla. Poistuttuamme museosta parkkipaikalle tuli siellä joku kaupustelija kaupittelemaan vanhojen rahojen näköisiä muistoesineitä. Asia ei kiinnostanut niin paljoa, että olisin edes hintaa kysynyt.

Täällä meitä suosi sää oikein kunnolla, sillä aurinko porotti todella kuumasti ja ilmastoitu bussi pysähdyspaikkojen välillä oli todella tarpeen. Myös nestettä meni kiitettävästi ja sitä oli myös varattu mukaan tarpeeksi.


Antonius Piuksen kylpylän rauniot
Antonius Piuksen kylpylän rauniot

Seuraava historiallinen matkakohteemme oli aivan presidentin palatsin vieressä oleva Antonius Piuksen kylpylän rauniot. Täällä tarvittiin kuvauslupa, mutta Byrsan kukkulalla lunastettu lupa päti myös täällä ja riitti, että näytti sen porttivahdille.

Kylpylän rauniot olivat todella vaikuttavat, varsinkin kun pääsi näkemään historioitsijoiden näkemyksen siitä miten valtava se oli aikoinaan ollut. Rauniot olivat siis vain se maanalainen osa ja nekin olivat jo valtavat. Paikalle oli entisöity yksi korkea pylväs, josta suuruusluokkaa pystyi itsekin vähän hahmottamaan. Se oli aivan upea ja näkemisen arvoinen paikka. Raunioilla piti vain pitää huolen siitä, ettei sojotellut kamerallaan presidentin palatsin suuntaan, eivät kuulemma oikein tykkää siitä. Rauniot rajoittuivat presidentin palatsin muuriin. Minulla ei tullut mieleenikään kokeilla heidän huumorintajuaan tässä asiassa.


Karthagon retken lounaspaikka
Karthagon retken lounaspaikka

Seuraavana oli vuorossa ohjelmanumero, jota vatsani oli jo odottanut, eli lounas. Matka kylpyläraunioilta lounasravintolaan kesti noin puolisen tuntia. Ravintola oli erään pienen hotellin yhteydessä. Siellä oli seisovapöytä (salaattipöytä, lämminruokapöytä ja jälkiruokapöytä) ja syötävää oli monen sorttista, jopa ruoalle hieman nirso poikani löysi sieltä vatsan täytettä. Ruoat olivat hyviä ja jälkiruoat vielä erinomaisen hyviä. Juomat piti luonnollisesti maksaa jokaisella itse ja meidän Cokis + olut tekivät kohtuulliset 4,8 TND.


Bardo-museo
Bardo-museo

Täysin vatsoin lyllersimme bussiin, joka ajaa hurautti Bardo-museoon. Ajoaika sinne oli reilun puolen tunnin luokkaa. Perillä opas kävi ensin meidän liput ja sen jälkeen pääsimme tutustumaan museoon. Myös täällä piti lunastaa valokuvauslupa yhden dinaarin hintaan. Nyt ei siis jo aikaisemmin lunastettu lupa pätenyt. Lunastin luvan, vaikka moni jätti sen lunastamatta. Pitäähän sitä nyt jotain muistoja jäädä paikasta kuin paikasta, kun mitä todennäköisimmin tännekään ei tule toista kertaa lähdettyä.

Museossa oli näytillä erittäin paljon mosaiikkitöitä eri aikakausilta. Työt olivat pääsääntöisesti erittäin taidokkaita ja hienoja, pois lukien aivan uusimmat työt, jotka olivat kuin lastentarhassa tehtyjä. Nähtävää oli myös muuta, kuten patsaita ja patsaiden osia sekä koruja ja aivan mahtavia kattokoristeita.


Paikallinen vuoristo
Paikallinen vuoristo

Museon jälkeen oli enää vuorossa kotimatka, jonka aikana saimme niskaamme vettä oikein kunnolla. No, bussin katto piti vettä ja me pysyimme kuivina hotellille asti. Illan tullen keskipäivän helle oli tosiaan muisto vain. Vesisade lakkasi onneksi Sousseen tullessa. Olimme viimeisiä jotka bussi jätti hotellille. Annoimme kuskille oppaan neuvoman tippimäärän ja poistuimme lähimarketin kautta huoneistoomme.

Illan ulkoilut jäivät taas väliin, sillä varttia vaille seitsemän alkoi ukonilma ja vettä tuli jälleen todella reilusti. Sitä tuli sisälle asti avoimesta parvekkeenovesta, joten laitoimme sen kiinni ja pelastuimme kolmannen kerroksen tulvalta.- edellinen päivä - seuraava päivä -


© Rauno Vääräniemi